Капсулна Ендоскопия - Pillcam SB3 - тънкочревна

pillcam sb3

Капсулата (за оглеждане на тънкото черво) тежи около 3гр. и е с размери 26х11мм. Тя е снабдена с две безживачни батерии с времетраене минимум 11 часа. За това време се провеждат над 5000 образа със скорост 2-6 кадъра в секунда. За сегашните модели на капсулата визуализацията достига 156°. Предлага висока резолюция и гладкост на образа с минимален размер на детекция от 0.07мм.

За момента капсулната ендоскопия се използва за диагностични цели. Пациенти, които се нуждаят от провеждане на биопсия или терапевтична интервенция, трябва да проведат ендоскопска процедура.

Подготовка за оглеждане на тънко черво

За да се осигури чист образ е необходимо 12 часово гладуване преди поглъщането на капсулата от пациента, както и приемане на относително малко количество лаксативи. Капсулата се поглъща с чаша вода, след което пациентът не приема никакви течности или храни с цел „незамърсяване“ на оглежданите участъци.

В определени случаи (гастропареза, трудности или невъзможност за преглъщане, гастродуоденални операции) би могло капсулата да бъде поставена директно в стомаха или тънкото черво с помощта на гастроскоп.

Показания

  • Кървене от стомашно-чревния тракт с неясен произход
  • Диагностициране или проследяване при Болест на Крон
  • Суспекция за тънкочревен тумор
  • Диагностика или проследяване при наследствени полипозни синдроми (Пьотц-Йегерс, фамилна аденоматозна полипоза, Линч синдром)
  • Язвени лезии въз основа на нестероидни противовъзпалителни средства
  • Редки случаи – за целиакия

Противопоказания

  • Невъзможност или трудност за преглъщане (дисфагия) – относителна контраиндикация. В такива случаи се прибягва към директно поставяне на капсулата с гастроскоп в стомах или дуоденум. При гастродуоденални операции този подход също е опция
  • Тънкочревна непроходимост или стеснение – нужно е предварително провеждане на образно изследване или капсула за проходимост
  • При педиатрични пациенти под 3 годишна възраст и под 10 кг
  • Бременност - относителна контраиндикация, няма достатъчно проучвания за момента в тази насока

Често задавани въпроси

Колко е голяма PillCam SB (тънкочревна капсула)?

Тя е с размери 26х11мм и тежи около 3 грама.

Как да се подготвя за процедурата?

Изисква се минимална подготовка с лаксативи, значително по-малка от тази за Колоноскопия. Подробностите ще бъдат дискутирани с Вашия лекар.

Какво да очаквам по време на процедурата?

Лекарят ще Ви постави колан и чантичка със записващо устройство (рекордер), след което ще приемете капсулата с вода. Ще можете да приемате малко храна след няколко часа от приема й. Изследването приключва за около 8 часа. В почти всички случаи не възникват абсолютно никакви оплаквания по време на процедурата. Можете да се движите свободно и да вършите ежедневните си дейности.

Какво се случва след процедурата?

След нея ще върнете апаратурата на Вашия лекар на следващия ден, след което той ще анализира образите. Капсулата преминава по естествен начин и се изхожда през следващите 48часа от приема й. Не е нужно да я взимате или връщате.

Какво се случва, ако капсулата остане в храносмилателния тракт?

Това се случва много рядко. Стандартният риск от този тип усложнение е под 1%. Той е по-голям при пациенти със съмнение или наличие на възпалителни чревни заболявания (Болест на Крон и Улцерозен колит – 2,6%) и при пациенти с туморен процес (2,1%). В такива случай на пациента се провежда образно изследване или Пейтънси капсула (капсула за проходимост), които дават информация, дали капсулата би се задържала в храносмилателния тракт. При пациенти с операции на стомашно-чревния тракт или затруднено преглъщане, капсулата би могла да се постави с помощта на гастроскоп.

Какво представлява Patency капсулата (капсула за проходимост)?

Ако Вашият лекар знае или подозира стеснения в чревния Ви тракт, той би могъл да препоръча приемането на този тип капсула или провеждането на образно изследване като КАТ или ЯМР. Patency капсулата няма камери и в случай на задръжката й в храносмилателния тракт, тя се разгражда, за да не причини запушване.

Записване за изследване

Име *

Фамилия *

Телефон *

E-mail *

Пояснение *