Често задавани въпроси

Какво е Капсулна Ендоскопия?

Капсулната ендоскопия е неинвазивна диагностична процедура, създадена с цел оглед на храносмилателния тракт. Основно използваните видове капсули са тези за тънко черво, дебело черво и пейтънси капсулата (при съмнение за чревна непроходимост). Този тип манипулация представлява поглъщане на малка капсула, състояща се от видео камера и светлинен източник. Камерата извършва множесто снимки за секунда време и изпраща в реално време електронни сигнали към записващо устройство (рекордер), носен на кръста от пациента.

Как се извършва изследването?

Изследването е лесно за провеждане. Свързано е със спазване на определен тип диета и/или прием на медикаменти, стимулиращи перисталтиката на червата (лаксативи). На пациента се поставя колан и устройство, което приема информацията от капсулата в реално време. Капсулата се поглъща с вода, след което тя започва да заснема образи на храносмилателния тракт. Тя не е нужна на лекаря за анализирането на образите. Денят след процедурата техниката се носи на лекуващия лекар, който разчита заснетите образи.

Колко изследвания са направени до момента в света?

Над 1.6 милиона Капсулни Ендоскопии са извършени по цял свят.

Какви са предимствата и недостъците на това изследване?

Предимства: 1. Удобоство за пациента 2. В повечето случаи не е необходима хоспитализация 3. Безболезнена манипулация 4. Не е нужна седация/упойка 4. Няма облъчване (радиация)

Недостатъци: 1. Пасивен тест, движението на капсулата не може да се манипулира 2. Капсулата не може да взима биопсии или да провежда терапия, в случай че се установят болестни промени в храносмилателния тракт.

Какви болестни състояния може да установи Капсулната Ендоскопия?

Те зависят от това, дали се оглежда тънко или дебело черво. Те са подробно описани в съответната категория. Основните са:

- Неясен източник на кървене (желязо-дефицитна анемия)

- Диагностициране на възпалителни чревни заболявания като Болест на Крон или проследяване при неповлияване от медикаментите, свързани с него

- Тумори на тънко и дебело черво

- Скрининг за полипи при наследствени полипози

- Неясна диагноза от проведени образни изследвания (КАТ, ЯМР)

- Скрининг за полипи на дебело черво или рак

Какви са рисковете?

Рисковете са с малко на брой и с нисък процент на поява. Основният риск е от задръжка на капсулата в храносмилателния тракт. Стандартният риск от този тип усложнение е под 1%. Той е по-голям при пациенти със съмнение за или наличие на възпалителни чревни заболявания (Болест на Крон и Улцерозен колит – 2,6%) и при пациенти с туморен процес (2,1%). В такива случаи на пациента се провежда образно изследване или Пейтънси капсула (капсула за проходимост), които дават информация, дали капсулата би се задържала в храносмилателния тракт. При пациенти с операции на стомашно-чревния тракт или затруднено преглъщане, капсулата би могла да се постави с помощта на гастроскоп.

За мен ли е този тип изследване?

Капсулната Ендоскопия не е подходяща за всеки, нужно е да проведете консултация и заедно с лекаря да прецените, дали изследването е подходящо за Вас.

Записване за изследване

Име *

Фамилия *

Телефон *

E-mail *

Пояснение *