Карцином на дебело черво

Колоноскопия

Колоноскопията представлява ендоскопско изследване, което позволява на лекаря да изследва отвътре цялото дебело черво, докато пациентът е под обща упойка. Извършва се чрез специализирано устройство, наречено колоноскоп. Апаратът е гъвкав и с него, през ануса се достига в голям процент от случаите до сляпото черво (цьокум). Това е последният, най-далечен участък на дебелото черво. Там се намира и Баухиновата клапа (връзката между тънко черво и дебело черво). В голям процент от случайте е възможно оглеждането и на крайният отдел на тънко черво, който е важен при съмнение за болест на Крон. Чрез колоноскопията има възможност да се премахват полипи или да се взима биопсия (проба) за поставяне на диагноза при съмнение за възпалителни болести като улцерозен колит и болест на Крон, както и при съмнение за рак на дебело черво.

Колоноскопия - кога и защо трябва да се проведе:

Извършването на колоноскопия повече от един път на пет или десет години, обичайно не е необходимо.

Полипите в дебелото черво и ректума са чести при възрастни и обичайно са доброкачествени. Но някои полипи, познати като аденоми, могат евентуално да се превърнат в рак. Лекарят може да открие и премахне полипите по време на колоноскопията. Ако при изследването не се открият полипи или ракови образувания, и вие нямате рискови фактори за това заболяване, вашият шанс да развиете карцином на дебелото черво е нисък за следващите 10 години. Това е така, защото изследването рядко пропуска дори и малките полипи, и защото карциномът на дебелото черво расте бавно. Дори и ако са отстранени един или два малки, ниско-рискови полипа, вие нямате голяма вероятност да развиете карцином за поне 5 години, и повтарянето на изследването в по-къси срокове носи малка полза. Така че повечето от хората се нуждаят от изследване само веднъж на 10 години, и само малка част, с големи и по-сериозни полипи, могат да се нуждаят от изследване по-често от веднъж на 5 години.

Често срещан ли е ракът на дебелото черво?

Карцином на дебелото черво

Това онкологично заболяване е доста разпространено и е втората причина за смъртност при раково болните в Европа след рака на белите дробове. При мъжете ракът на дебелото черво е на трето място след рака на белите дробове и на/ простата, а при жените - на второ място след рака на млечната жлеза. Благодарение на превантивните мерки и ранната диагностика обаче, все повече се увеличава броят на излекувалите се.

Кога трябва да се извърши колоноскопия?

В едни случаи колоноскопия се налага за откриване на причината за дадени оплаквания (за поставяне на диагноза), а в други – за извършване на терапевтична манипулация при вече известен проблем (за лечение).

Най-честите причини за провеждане на колоноскопия са:

дебело черво
  • Откриване на причината за коремна болка, подуване и дискомфорт
  • Откриване на причината за необяснима диария или запек
  • Откриване на причината за наличната кръв и/или слуз в изпражненията
  • Откриване на източник на кървене при данни за анемия от лабораторните изследвания
  • Контролно изследване след вече отстранени полипи и/или рак на дебело черво

Изследването носи рискове

Колоноскопията като цяло е безопасна процедура. Но понякога може да причини сериозно кървене, пробиване на дебелото черво, възпаление или инфекция в разширенията на дебелото черво, познато като дивертикулит, сериозна коремна болка, и проблеми при хората със заболявания на сърцето или кръвоносните съдове. Извършаването на обща упойка също крие рискове за вашето здраве, особено при някои налични придружаващи болести. Някои усложнения могат да доведат до кръвопреливане, хирургична намеса, или макар и рядко, смърт. Изследването също така причинява неудобство. Вие трябва да ограничите храненето и да вземете очистителни предварително.

Записване за изследване

Име *

Фамилия *

Телефон *

E-mail *

Пояснение *