Капсулна Ендоскопия - Pillcam Colon2 - дебелочревна

pillcam colon

Дебелочревна Капсулна Ендоскопия

Дебелочревната капсулна ендоскопия представлява капсула с размери 32 mm х 11 mm, с две камери, които позволяват заснемане в противоположни посоки с широк ъгъл (близо 360°). Образите се правят с честота 4 кадъра в секунда при стационарно положените на капсулата, като достигат до 14 кадъра в секунда в областта на хранопровода и стомаха в динамика. С функцията си за адаптивно снимане правят образи в тънко и дебело черво от 4-35 кадъра в секунда според движението на капсулата. Капсулата има много добра диагностична стойност при полипи над 6мм, но поради липсата на възможност за манипулиране на движението й и взимане на биопсия, за момента остава като помощно изследване на стандартната колоноскопия.

Подготовка за оглеждане на дебело черво

Разбира се, преди провеждането на дебелочревна капсулна ендоскопия е нужна подготовка с лаксативи. Поради нуждата от екскреция (изхождане) на капсулата в рамките на живота на нейната батерия са необходими и допълнителни лаксативи след поглъщането й.

Показания (Европейско Дружество по Гастроинтестинална Ендоскопия)

  • При пациенти, на които не може да бъде извършена цялостна колоноскопия (технически причини, контраиндикация за анестезия)
  • При скрийнинг на пациенти със среден риск за колоректален карцином, нежелаещи да им бъде проведена стандартна колоноскопия.

Противопоказания

  • Невъзможност или трудност за преглъщане (дисфагия) – относителна контраиндикация. В такива случаи се прибягва към директно поставяне на капсулата с гастроскоп в стомах или дуоденум. При гастродуоденални операции този подход също е опция.
  • Тънкочревна непроходимост или стеноза – провеждане на образно изследване или КП.
  • При педиатрични пациенти над 3 годишна възраст и над 10 кг.
  • Бременност - относителна контраиндикация, няма достатъчно проучвания за момента в тази насока.

Често задавани въпроси

Какво е PillCam Colon?

PillCam Colon е капсула, служеща за оглеждане на дебелото черво. Разполага с две камери (предна и задна), които снимат на почти 360 градуса. Тя обхваща и голям процент от тънките черва. Използва се предимно за скрининг на колоректален рак и полипи, които биха могли да доведат до такъв.

Колко е голяма капсулата?

Тя е с размери 32х11мм и тежи около 3 грама, лесна е за преглъщане, тъй като повърхността й е гладка.

Колко образа прави капсулата?

По време на процедурата, капсулата прави около 30 000 снимки, които след това се анализират от лекаря.

Ще усещам ли болка или дискомфорт по време на изследването?

Обикновено изследването преминава без абсолютно никакви оплаквания.

Какво се случва след като премине процедурата?

Обикновено капсулата се изхожда в същия ден, а апаратурата се предоставя на лекаря на следващия ден.

Какво се изисква преди извършването на Pillcam Colon?

Нужно е да спазвате диетичен режим и да приемате лаксативи (прахчета, разтворени във вода), с които ще изчистите дебелото си черво.

Какво се изисква по време на изследването?

По време на изследването ще приемате допълнително лаксативи с цел стимулиране на перситалтиката на червата и изхождане на капсулата в рамките на нейния живот – гарантирани са 10часа. След поглъщането на капсулата можете да продължите с ежедневните Ви дейности. Препоръчително е да не лежите или спите, тъй като чревната перисталтика се забавя, а с нея и движението на капсулата.

Каква е разликата между Колоноскопия и PillCam Colon?

PillCam Colon не изисква седация. Може да бъде проведена без хоспитализация и няма период на възстановяване от процедурата. Не е нужно пациентите, приемащи антиагреганти/антикоагуланти да спират медикаментите си. Спрямо колоноскопията предлага по-голямо удобство и минимизира рисковете като перфорация на червото. Pillcam Colon е единствената алтернатива на колоноскопията, която предлага високостепенна точност и директна визуализация на дебелото черво отвътре. И двете изследвания се провеждат с предварителна подоготвка с лаксативи, но PillCam Colon се извършва с по-голямо количество медикаменти. В случай че се установят значителни находки от Капсулната Ендоскопия – например, полип за отстраняване, би могла да бъде препоръчана Колоноскопия. При по-голямата част от пациентите не се налага друг тип изследване, а само евентуално проследяване през годините.

Записване за изследване

Име *

Фамилия *

Телефон *

E-mail *

Пояснение *